Jeśli nie chcesz czytać całego tekstu: współczesne, zachodnie modele żywienia długofalowo wyrządzają duże szkody metaboliczne. Kiedyś (w latach winą za całe zło, np. choroby sercowo-naczyniowe) obarczono tłuszcze nasycone. Diety spopularyzowane w Europie i USA w dużej mierze opierają się o węglowodany o różnej kinetyce. Wbrew obiegowym opiniom, [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] J. David Spence „Dietary cholesterol and egg yolk should be avoided by patients at risk of vascular disease” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5290910/ Mutungi G, Ratliff J, Puglisi M, [...]
[...] Jan 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28091798 11. A. M. Badowska-Kozakiewicz „Patofizjologia człowieka”, wydanie 2013 12. J. David Spence „Dietary cholesterol and egg yolk should be avoided by patients at risk of vascular disease” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5290910/ 13. J. David Spence, David J.A. Jenkins, Jean [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
[...] wydaje się oferować więcej korzyści, niż białko jajeczne zauważ, że to ostatnie jest również źródłem wysokiej jakości niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje organizm. Nie bój się próbować różnych rozwiązań i zobacz, co działa lepiej na Ciebie. Na podstawie: http://www.fitnessandpower.com/bodybuilding-supplements/egg-protein-vs-whey-protein
Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]
[...] dla człowieka i na dodatek powodują niedobory witaminy H. Referencje: Evenepoel P1, Geypens B, Luypaerts A, Hiele M, Ghoos Y, Rutgeerts P. „Digestibility of cooked and raw egg protein in humans as assessed by stable isotope techniques.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9772141 Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia [...]
[...] protein given selectively to humans. J. Nutr. 131:1706-1713, 2001. Evenepoel, P., D. Claus, B. Geypens, M. Hiele, K. Geboes, P. Rutgeerts, and Y. Ghoos. Amount and fate of egg protein escaping assimilation in the small intestine of humans. Am. J. Physiol. 277:G935-G943, [...]
W dobie dominacji białek serwatkowych odżywki białkowe na bazie białka jaj zostały nieco zapomniane, jednak niesłusznie. Zanim to jednak nastąpiło, to właśnie odżywki z białka jaj przez długie lata były uznawane za te najlepsze, a to dzięki wzorcowemu profilowi aminokwasowemu. ALLNUTRITION EGG WHITE PROTEIN Producent nieustannie poszerza swoją [...]